„CRAB nu a pierdut ieri nimic. Demisia unui manager care și-a dovedit incompetența în repetate rânduri nu poate fi decât un câștig. Singura problemă cu demisia Ninei Chiper din funcția de manager al Companiei de Apă este faptul că aceasta vine mult prea târziu”, se arată într-un comunicat semnat de Mircea Fechet, președintele PNL Bacău.

„Am atras atenția și în urmă cu o lună că județul Bacău riscă să piardă sute de milioane de euro pentru proiectul de apă-canal, din cauza incompetenței managementului CRAB.

Mai jos, pe scurt, tabloul unui management defectuos, pe care Nina Chiper și PSD, cel care a pus-o în această funcție, trebuie să și-l asume:

  • Realitatea e că, din 2020, CRAB a ratat mai mult de 15 licitații care vizau extinderea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de apă și canalizare în comunele și orașele județului.

  • Modul în care CRAB a gestionat proiectul pe municipiul Bacău face incompetența să semene mai mult a sabotaj. Compania Regională de Apă a anulat nu mai puțin de patru licitații! Din păcate, războiul pe care îl are CRAB cu Primăria, lovește în primul rând în locuitorii municipiului, care ar fi trebuit la această oră să beneficieze de rețele de alimentare cu apă și de canalizare reabilitate și extinse.

  • CRAB, sub managementul Ninei Chiper, a ratat nu doar implementarea unor proiecte europene de sute de milioane euro, ci este în pericol să piardă definitiv banii europeni pentru aceste proiecte pentru care, la acest moment, nu este posibilă fazarea.

  • Tragedia este vizibilă cu ochiul liber: din cauza CRAB, nu doar că nu avem apă, dar nici nu plătim prețul corect la apă, pentru că plătim și pierderile uriașe, care ar fi putut fi reduse sau eliminate prin implementarea acestor proiecte.

  • Faptul că problema este la managementul CRAB se vede și prin faptul că celălalt operator pe apă-canal din județ, RAJA, are un procentaj de implementare a proiectelor de zece ori mai mare decât CRAB.

  • Schimbarea managerului CRAB, Nina Chiper, se impunea de foarte mult timp. Acum, în al doisprezecelea ceas, trebuie să vedem ce soluții urgente se impun, pentru a salva ce se mai poate din proiectele de apă-canal pe județul Bacău.

În momentul de față, în fiecare factură, fiecare băcăuan plătește o componentă destinată susținerii cofinanțării pentru investițiile în rețelele de apă-canal. În condițiile în care aceste investiții, de peste doi ani, nu se realizează, cine le va da banii înapoi băcăuanilor?

Compania de Apă Bacău are nevoie acum de un om competent, care să lucreze în interesul cetățenilor și nu doar pentru salariul propriu.”