Compania Blue Air a anunţat ieri sistarea tuturor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.
Decizia Blue Air de a suspenda zborurile a creat haos în aeroporturi, unde mii de oameni au rămas blocați. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, până miercuri dimineață 2.098 de români au cerut sprijin consulatelor pentru a reveni în țară.
TAROM va primi 5 milioane de lei de la bugetul de stat ca să-i aducă acasă pe românii rămași în aeroporturi. Compania a anunțat astăzi că, în contextul actual legat de suspendarea zborurilor companiei Blue Air, „deși se află într-o perioadă cu un program de zbor foarte aglomerat și un factor de încărcare care utilizează la maximum capacitatea de transport a aeronavelor”, va face toate eforturile pentru a veni în întâmpinarea pasagerilor afectați care se află momentan blocați pe diverse aeroporturi din străinătate.
Companiile private Ryan Air şi Wizz Air au anunţat că pun la dispoziţie bilete pentru pasagerii Blue Air afectaţi de anularea curselor.
 Pasagerii afectaţi pot rezerva acum bilete pe zboruri Wizz Air cu tarife începând de la 49.99 EUR folosind codul rezervării Blue Air. Rezervările pot fi efectuate prin intermediul paginii Wizz Air pentru tarife speciale, a anunțat Wizz Air, potrivit news.ro.
Şi Ryanair a anunţat că a lansat „tarife de salvare”, care pornesc de la 49,99 euro, pentru călătorii până pe 31 octombrie, cu menţiunea că pot fi rezervate până la miezul nopţii de 9 septembrie.
Aeroportul din Bacău nu a dat niciun comunicat pe acest subiect. Mai mult, pe site-ul aeroportului doar cursele de astăzi ale Blue Air sunt anunțate drept anulate, cele de mâine sau din următoarele zile apar operaționale. Cel mai probabil modificările se vor face de pe o zi pe alta chiar dacă operatorul a anunțat fără echivoc că până pe 12 nici nu poate fi vorba de vreun zbor.