În contextul dezbaterilor din ședința ordinară a Consiliului Local Bacău din 29 septembrie 2022, revin în spațiul public cu o serie de precizări în ceea ce privește prețul mai scăzut al lucrărilor de asfaltare practicat de firmele ce au încheiat acorduri-cadru pentru loturile din zona nord și sud ale orașului versus prețul practicat de Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) Bacău.

Prețurile SSPM au fost cu mult peste ceea ce plătim astăzi pentru asfaltări, iar băcăuanii trebuie să fie informați asupra acestei realități. Diferențele de preț depășesc chiar și  30% din valoarea pe metru pătrat.

Lucrările de asfaltare din municipiul Bacău au fost atribuite pe baza unor acorduri cadru, pe două loturi. Astfel că, pentru zona de nord a municipiului, unde este contractată firma Conextrust SA, prețul pe metru pătrat al reparațiilor cu mixtură la cald, covoare asfaltice este de 88,35 RON fără TVA, iar cea pentru plombări este de 97,5 RON fără TVA. Lucrările de asfaltare pentru lotul I vor începe în octombrie pe străzile: Nicu Enea, Siretului (tronson 1), Decebal, Primăverii, Ștefan cel Mare (zona Gepex), Spicului, Gh. Marinescu, Iasomiei, Vadu Pomilor.

Pentru zona de Sud a orașului, unde lucrările au fost câștigate și începute deja de firma BVA Servicii SRL, prețul pe metru pătrat reparații cu mixtură la cald, covoare asfaltice este de 102,03 RON fără TVA, iar cea pentru plombări este de 106,08 RON fără TVA.

O simplă comparație cu prețul practicat de SSPM – 147, 95 RON cu TVA – indică faptul că sumele plătite către SSPM pe un metru pătrat de asfaltare sunt, în medie, cu aproximativ 30% mai mari decât cele din contractele încheiate cu Conextrust SA și BVA Servicii SRL.

Realitățile dificile pe care le traversăm astăzi, impun, mai mult decât oricând, cumpătare și chibzuință. Revin la un subiect intens discutat pentru că realitatea îmi justifică preocuparea; concurența neloială, monopolul, se plătesc din buzunarul băcăuanilor, indiferent că e vorba despre SSPM sau despre alte structuri ce practică acest model de business păgubos pentru cetățenii orașului.

Voi lupta cu lipsa de transparență, astfel încât diferențele de preț ce se scurg în conturile unor firme neconcurențiele să se regăsească în investiții, în soluții pentru Bacău!

comunicat de presă – Liviu Miroșeanu, viceprimar PNL