Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă (ICMA) din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău prezintă vineri, 4 noiembrie 2022, ora 18.00, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”, spectacolul de dans contemporan OPUS I-IV, creat de Sandra Elizabeth Mavhima.

Spectacolul este o transpunere coregrafică a scurtmetrajelor de animație abstractă OPUS I-IV, realizate între anii 1921-1925 de către pictorul și cineastul Walter Ruttmann. Prin gest, sunet, mișcare și interacțiune umană, acțiunea formelor abstracte din film capătă viață prin intermediul a patru portrete coregrafice, ce redau patru momente din viața unui om. Spectatorul este invitat, pe această cale, să pătrundă cu imaginația în universul formelor și să se lase purtat de ele pentru a descoperi noi sensuri despre propria viață.

Coregrafia spectacolului este semnată de SANDRA ELIZABETH MAVHIMA, coregraf asociat al Teatrului de Balet Sibiu și creatoare a scurtmetrajului „Collective Identity”, selectat de Essential Dance Film – TenduTv (SUA) pentru colecția celor mai reprezentative filme de dans din lume în anul 2012. Muzica spectacolului este realizată de către Bogdan Marinescu, light design-ul aparține lui Andrei Emilian, iar costumele sunt create de către Anastasia Bannaia și Alexandru Floarea (Papucei.ro). Dansează Juan Cruz Luque, Bianca Secrieru, Alina Postolache, Ilinca Agafiței, Dorina Macovei, studenți ai programului Coregrafie, Facultatea de Teatru (UNAGE).

Spectacolul face parte din cadrul proiectului OPUS I-IV, ce are în vedere lansarea cărții „Limbajul coregrafic în filmul experimental”, o lucrare de cercetare în domeniul Cinematografie și Media, asupra practicilor coregrafice care s-au dezvoltat în decursul secolelor XX-XXI în Europa și Statele Unite ale Americii, însoțită de prezentarea spectacolului de dans contemporan OPUS I-IV.

Constituind o catedră separată în cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, aflată sub conducerea curatorului prof. univ. dr. Cristian Nae, I C M A încurajează analiza formelor și practicilor cunoștințelor artistice, dezvoltate în arta modernă și contemporană, și într-un sens mai larg, în cultura și societatea contemporană. Institutul acționează ca un catalizator pentru cunoștințe avansate și experiment artistic promovând cercetarea multidisciplinară în istoria și teoria artelor vizuale, muzicii și artelor spectacolului, precum și în domeniul cercetării artistice.