Weekendul trecut, pe 10 și 11 februarie, prima ediție a Turneului Internațional Special Needs ,,Judo se joacă, CE Spui?” a avut loc la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacau, adunând un număr de aproximativ 40 de sportivi cu CES din județele Bacău, de la Liceul cu Program Sportiv, de la Școala Gimnazială Specială ,,Maria Montessori” (prof. Cornelia Mitrea), Școala Incluzivă Nr. 1 (prof. Ionuț Lazăr), Școala Gimnazială ,,Dr. Alexandru Șafran” (prof. Cristina Simionescu) și Școala Gimnazială ,,Domnița Maria” (prof. Sorin Zodian), din Cluj, Suceava, Satu Mare și Arad.

Competiția-pilot dedicată sportivilor cu dizabilități de ordin mental face parte din proiectul cu același nume, derulat de CS Bronx Powerlifting Club Bacău, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Dincolo de un eveniment sportiv, primul de acest tip organizat după Campionatul Național Special Needs Cluj-Napoca 2022, implementat de Federația Română de Judo, ,,Judo se joacă, CE Spui?” reprezintă un MANIFEST al sportului, prin care clubul dorește să le transmită copiilor și tinerilor cu dizabilități, sportivilor, antrenorilor și părinților, că judoul este un sport terapeutic și educativ, formativ și… distractiv.

Prin practicarea judoului, copiii și tinerii atipici își dezvoltă abilitățile fizice și psihice, antrenându-și centrii nervoși responsabili de conștintizare, concentrare și coordonare. În plus, pe lângă aceste beneficii, recunoscute chiar de UNICEF, judoul atipic este privit ca o joacă, astfel încât, la final, toți sportivii pleacă fericiți de pe tatami.

 


Competiția, organizată pe parcursul a două zile, a cuprins un antrenament comun pentru sportivi și antrenori, care a fost condus de antrenorii Daniel Zodian, Lazslo Balasz, Sorin Zodian, Mărioara Adochiței și Maria Budău. Ziua de sâmbătă a început cu o competiție pe echipe, după care sportivii s-au întâlnit în shiai la competiția individuală.

La final, toți sportivii au fost premiați cu premii asigurate în cadrul proiectului, precum și cu dulciuri din partea Simba Invest. Sistemul competițional propus a fost susținut și de Tycho van der Werff, unul dintre fondatorii Special Needs Judo Union, astfel încât modul ideal prin care copiii și tinerii cu dizabilități se apropie de sport este prin joacă.

Din luna septembrie, la CS Bronx Powerlifting Club Bacău se antrenează 𝟱𝟬 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶 𝗰𝘂 𝗖𝗘𝗦 𝗱𝗶𝗻 municipiul 𝗕𝗮𝗰𝗮̆𝘂, care participă săptămânal 𝗹𝗮 𝗮𝗻𝘁𝗿𝗲𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗷𝘂𝗱𝗼 𝗮𝗱𝗮𝗽𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗻𝗲𝘃𝗼𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗹𝗼𝗿, prin care sunt încurajați să facă față cerințelor 𝘃𝗶𝗲𝘁̦𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘇𝗶 𝗰𝘂 𝘇𝗶.

Prin alternarea jocurilor de atenție și strategie cu sportul în timpul antrenamentelor, copiii sunt încurajați și îndrumați spre deschidere socială, spre comunicare, spre raționalizarea, înțelegerea și interpretarea realității pas cu pas, dobândind încredere în forțele proprii și abilități fizice, cognitive și sociale care să-i apropie de o viață neprivativă de drepturi și experiențe care să le aducă bucurie și satisfacție!

Și ,,Judo se joacă, CE Spui?” este doar începutul, astfel încât drumul deschis sportivilor cu dizabilități de ordin mental promite a fi un drum lung, frumos, plin de provocări… și joacă!