Tanczos Barna, ministrul Mediului a semnat ieri la Bacău contractul de proiectare, asistență tehnică și pregătire a documentațiilor pentru proiectul de închidere și reabilitare a depozitului de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert.

Prezent la eveniment fostul ministrul al Mediului, deputatul Mircea Fechet a declarat:

”Problema haldei de fosfogips era una care trena de mult prea mult timp în Bacău. În perioada în care am lucrat la Ministerului Mediului, am fost foarte preocupat de găsirea unei soluții pentru problema de mediu care a adus României chiar și o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Cu mari eforturi atât pe plan central, cât mai ales pe plan local, am reușit să obținem trecerea terenului din domeniul public al Municipiului Bacău în domeniul public al statului, mai precis al Ministerului Mediului.

Pe plan local, a fost nevoie de o muncă solidă de convingere astfel încât toți aleșii locali să lase deoparte orgoliile politice în favoarea interesului cetățenilor. PSD și Partidul ECOLOGIST Român s-au opus acestei soluții în Consiliul Local, deși era clar că aceasta este cea mai bună soluție pentru ca Bacăul să rezolve această presantă problemă de mediu.

Istoria haldei de fosfogips este una care trenează de ani de zile în Bacău, ani în care locuitorii au îndurat efectele nocive ale unui depozit posibil radioactiv. Băcăuanii își amintesc că, în perioadă în care a deținut combinatul, implicit halda, fostul proprietar Ioan Nicolae a fost mai preocupat de combinațiile penale, fapt pentru care a și fost condamnat decât de depozit în sine.

Totuși, iată că astăzi suntem mai aproape ca niciodată să închidem acest capitol negru de mediu din istoria Bacăului și sperăm să nu ne mai confruntăm niciodată cu astfel de acțiuni iresponsabile care pun în pericol sănătatea cetățenilor.”