„Gestionarea eficientă a deșeurilor din întreaga țară rămâne una dintre prioritățile mele ca ministru al Mediului. Astăzi, la groapa de gunoi care deservește Municipiul Bacău, am avut oportunitatea să văd în detaliu ce se întâmplă cu deșeurile municipale.

Din nefericire, am observat că multe resurse valoroase ajung în groapa de gunoi, în loc să fie reciclate”, a declarat Mircea Fechet, .

Ministrul Mediului a fost însoțit în această acțiune de foștii săi colegi de la ADIS Bacău, dar și reprezentați ai departamentului de Ingineria Mediului din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău.

„În mod normal, în această încărcătură ar fi trebuit să existe doar deșeurile nereciclabile, care merg către depozitare. Plasticul, metalul, sticla, hârtia sau cartonul, pentru care există obligația de colectare separată la sursă, nu ar avea ce să caute în acest transport. Din păcate, însă, rezultatele au fost următoarele: am găsit cantități însemnate de deșeuri reciclabile care ar fi ajuns la depozitele și așa prea pline. Și asta se întâmplă zilnic, în toată țara!”, a mai spus Fechet.

Implementarea Sistemului de Garanție Returnare ar fi, în opinia ministrului, soluția pentru a nu mai irosi resurse importante, dar și pentru a ușura munca angajaților de la stațiile de sortare.

„Atunci când SGR va porni, la 30 noiembrie 2023, toate aceste deșeuri din ambalaje vor purta o garanție de 50 de bani, iar interesul consumatorilor va fi să recupereze această garanție prin predarea ambalajelor la orice magazin. Nu cred că românii vor continua cu practicile actuale după implementarea SGR, pentru că asta ar însemna să arunce efectiv banii la gunoi.

Sunt convins că sistemul va fi un adevărat succes, atât timp cât va exista o implicare din partea întregii societăți”, a mai declarat Mircea Fechet.