Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a vizitat, astăzi, societatea Aerostar S.A. Bacău.

Compania românească a semnat un contract de colaborare cu “Derco Aerospace” – parte a grupului american Lockheed Martin – având ca obiect transferul tehnologic pentru reparaţiile de nivel D ale echipamentelor avionului F-16.

Practic la Aerostar se vor repara trenuri de aterizare, roți și frâne pentru flota de aeronave F-16 a Forțelor Aeriene Române, reducând astfel timpii de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunilor.

Urmare a echipamentelor, sculelor specializate, al documentației tehnice și instruirii asigurate de Derco, Aerostar va dispune de cunoștințele și competențele necesare pentru a repara cu succes componente de avioane F-16.

Acordul are loc la câteva zile după inaugurarea la începutul acestei săptămâni a primului centru european de instruire F-16 la Baza Aeriană din Fetești, în sudul României și se bazează pe cei 26 de ani de cooperare a companiei Lockheed Martin cu România în sprijinul apărării naționale, al industriei și al mediului academic.

În calitate de lider mondial în domeniul tehnologiei, Lockheed Martin se angajează să sprijine activitatea Ministerului Economiei pentru a consolida capacitățile industriei aerospațiale și de apărare din România și să investească în parteneriate pe termen lung care să susțină crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie.

Geoană a declarat că Aerostar Bacău este un punct de sprijin obligatoriu pentru un mare cluster de industrie aeronautică şi aerospaţială.

Acesta a explicat că NATO este interesat de extinderea bazei industriale de apărare la nivelul tuturor ţărilor membre, reamintind că, pentru acest obiectiv, a fost adoptat la Vilnius un plan de acţiune pentru producţie industrială militară.

Înaltul oficial a vizitat apoi Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău.