Compania globală de securitate și aerospațială Lockheed Martin și Aerostar SA Bacău au marcat deschiderea primului centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterele S-70 Black Hawk din Europa. Evenimentul a fost onorat de prezența E.S. Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Ray Piselli, reprezentantul Lockheed Martin, Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, și secretarul de stat Raed Arafat.

Această inițiativă reprezintă o extindere a parteneriatului dintre Lockheed Martin și Aerostar, care furnizează deja servicii similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României.

Amplasat în Bacău, centrul de mentenanță are ca scop nu numai creșterea disponibilității elicopterelor S-70 Black Hawk, dar și reducerea costurilor operaționale pentru Ministerul de Interne al României.

Într-un comunicat de presă, Ray Piselli, Vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale al Lockheed Martin, a subliniat importanța elicopterelor Black Hawk construite în Polonia, care au fost livrate luna trecută, și contribuția acestora în sprijinul serviciilor de urgență din România.

Piselli a evidențiat, de asemenea, faptul că noul centru de service MRO este o dovadă a angajamentului continuu al companiei de a colabora cu industria românească și de a furniza asistență tehnică pentru flota de elicoptere Black Hawk.

Într-un efort de pregătire extins, angajații Aerostar au participat la academia de pregătire Sikorsky a Lockheed Martin din Statele Unite, unde s-au obișnuit cu elicopterul și au parcurs toate pregătirile necesare.

„Acest nou centru de service MRO demonstrează angajamentul nostru de a face echipă cu industria românească și va asigura asistență tehnică pentru flota de elicoptere Black Hawk a Ministerului de Interne, realizată pentru România, de către ingineri și tehnicieni români, în România”, a adăugat Piselli.

În plus, Lockheed Martin explorează deja posibilitățile de a extinde serviciile de suport pentru alte produse la Bacău în parteneriat cu Aerostar, anticipând oportunități semnificative de creștere în viitor.

Grigore Filip, directorul general al Aerostar S.A., a subliniat importanța evenimentului ca o „evoluție majoră în relația noastră în dezvoltare cu Lockheed Martin”, evidențiind beneficiile pentru locurile de muncă de înaltă calificare din România.

Elicopterul utilitar S-70 Black Hawk, construit la fabrica Lockheed Martin PZL Mielec din Polonia, este recunoscut pe piață pentru versatilitatea sa multi-misiune de neegalat și capacitatea de a opera în condiții extreme.

Lockheed Martin, cu o prezență în România de peste 25 de ani, se afirmă ca un partener strategic în domeniile apărării naționale, industriei și mediului academic, colaborând cu țara pe programe variate, inclusiv aeronave militare, apărare antirachetă, foc de precizie și pregătire a piloților.

Implicarea în proiecte academice, cum ar fi colaborarea cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru studiul aplicațiilor inteligenței artificiale în domeniul securității naționale, subliniază angajamentul Lockheed Martin față de inovație și dezvoltare pe termen lung.