Ministrul Mediului anunță avizarea procedurii și obiectivele pentru reabilitarea depozitului de deșeuri industriale periculoase din Bacău.

Într-o ședință desfășurată la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Comisia Tehnico-Economică (CTE) a avizat proiectul de „Închidere și reabilitare depozit de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău, beneficiar Administrația Fondului pentru Mediu.”

Cu o valoare totală de 377 de milioane de lei, opțiunea 1 pentru închiderea depozitului a fost aleasă, respectând cerințele legale și normativele în vigoare.

Conform acestei opțiuni, depozitul Sofert Bacău, întins pe o suprafață de 159.436 mp, va fi închis în sit, urmând o serie de lucrări de ecologizare care includ sistematizarea deșeurilor, realizarea unui strat de impermeabilizare, drenaj pluvial, recultivare și înierbare, precum și lucrări conexe de colectare și evacuare a apei pluviale.

Durata estimată a proiectului este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, iar termenul limită pentru închiderea completă a depozitului este anul 2027.

România, având 31 de depozite de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase, se confruntă cu amenzi considerabile și presiuni din partea Uniunii Europene pentru conformare la standardele de mediu.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat: „Mă bucur că am reușit astăzi să identificăm soluția cea mai bună pentru ecologizarea acestuia. Ceea ce înseamnă că acesta nu va mai polua iar statul român va plăti mai puține penalități.”

În contextul amenzilor și penalităților zilnice de 600 de euro/zi impuse de Curtea de Justiție a UE pentru întârzierea închiderii depozitelor neconforme, Guvernul României a aprobat, în august 2023, un Plan de acțiune pentru închiderea celor 31 de depozite rămase neconforme. Aceasta include un depozit de deșeuri municipale, 20 de depozite de deșeuri industriale periculoase și 10 depozite de deșeuri industriale nepericuloase.

Ministrul Fechet consideră că reușita acestui proiect va face din Bacău un exemplu de bună practică pentru celelalte depozite ce urmează a fi ecologizate.