Initiativă guvernamentală pentru modernizarea sistemelor de încălzire în comunele din 27 de județe ale țării

Într-o conferință de presă susținută astăzi, Mircea Fechet a anunțat lansarea unui program pilot revoluționar – „Rabla pentru sobe”.

Inițiativa va încuraja înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, eficiente energetic, cu un randament minim de 80%. Programul se va desfășura inițial în comunele din 27 de județe ale țării, situate în zona montană.

Cu un buget generos de 500 de milioane de lei, programul vizează acoperirea a 70% din costul fiecărei sobe, până la suma de 10.000 de lei, inclusiv TVA.

Aproximativ 1000 de primării din aceste zone eligibile vor facilita procesul, contribuind la instalarea a 50.000 de sobe moderne care să se conformeze standardelor directivei EcoDesign.

Modul de funcționare al programului este simplu și accesibil:

  1. Înscriere Prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM): Primăriile pot solicita înscrierea în program prin intermediul AFM, după lansarea acestuia.

  2. Înscriere directă a cetățenilor: După publicarea listei primăriilor acceptate, orice persoană interesată să-și înlocuiască soba veche sau să achiziționeze una modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării.

  3. Acordare de vouchere: Participanții înscriși vor primi vouchere care pot fi utilizate pentru achiziționarea noilor sobe, facilitând astfel procesul de înlocuire.

Prin acest program, guvernul își propune să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, să sporească confortul locuitorilor, să diminueze poluarea și să contribuie la protejarea mediului înconjurător prin reducerea numărului de arbori utilizați în sobe pentru producerea căldurii. Inițiativa marchează un pas semnificativ în direcția unei vieți mai durabile și a îmbunătățirii calității vieții în zonele montane ale țării.