Începând cu 1 decembrie 2024, Registrul Auto Român (RAR) va implementa un nou standard de transparență și siguranță în tranzacțiile auto prin introducerea Certificatului RAR Auto Pass.

Această inițiativă are ca scop principal garantarea unei mai mari încrederi între vânzători și cumpărători de autovehicule, asigurându-se că starea tehnică și istoricul acestora sunt transparente și verificabile.

Conform legislației în vigoare, respectiv Legea 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024, RAR Auto Pass va fi eliberat la vânzarea autovehiculelor deja înmatriculate în România.

Documentul va cuprinde informații esențiale despre istoricul kilometrajului și istoricul accidentelor care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului. Astfel, la momentul tranzacției, cumpărătorii vor avea acces la detalii cruciale despre vehicul, sporindu-și încrederea în achiziția pe care o fac.

Directorul General al Registrului Auto Român, Mihai Alecu, subliniază importanța acestui certificat:

”RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitatile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță.”

Pentru a asigura o implementare eficientă a acestui nou sistem, la sfârșitul lunii mai 2024 va fi finalizată și distribuită aplicația RAR Auto Pass, care va permite colectarea și procesarea datelor necesare eliberării certificatului.

Aplicația va fi pusă la dispoziția service-urilor, stațiilor ITP, atelierelor pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, precum și producătorilor de vehicule rutiere.

Pentru a asigura relevanța și fiabilitatea informațiilor, este necesară o perioadă de cel puțin 6 luni pentru colectarea suficientă a datelor. Din acest motiv, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va emite conform legii, Certificatul RAR Auto Pass persoanelor care vând un autovehicul, fără ca acesta să fie prezentat la RAR.

Costul pentru obținerea Certificatului RAR Auto Pass va fi de aproximativ 50 de lei. În cazul unei interogări care nu returnează nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificat de negare.

Pentru mai multe informații despre Certificatul RAR Auto Pass și modul de obținere, persoanele interesate sunt îndrumate să consulte site-ul oficial al Registrului Auto Român.