Bacăul, în topul județelor cu boli cu transmitere sexuală

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că au început să crească îngrijorător cazurile de infecții cu transmitere sexuală, în special în rândul tinerilor, anunță ProTV.

Potrivit experților europeni, cele mai multe infecții sunt la persoane heterosexuale care au parteneri noi ori multipli.

GONOREE +48%
SIFILIS +34%
CHLAMYDIA + 16%

Sifilisul, gonoreea și chlamydia sunt bolile care au înregistrat o creștere îngrijorătoare în Europa – se arată în ultimul raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

SIFILIS: +57,8% 2022 vs 2021

Situația este similară și în România – doar că la noi sifilisul este afecțiunea care s-a răspândit cel mai mult. Arad, Brăila și Neamț sunt județele unde această boală are cea mai ridicată incidență.

Potrivit statisticilor, numărul bărbaților depistați cu sifilis a fost dublu decât al femeilor – iar majoritatea celor infectați erau persoane heterosexuale. Cele mai multe cazuri de gonoree au fost depistate în Iași, Cluj și Bacău.

Educația sexuală în școli, o mare problemă pentru România

Primele două județe apar și pe lista cu cazuri raportate de infecție cu Chlamydia. Grupa de vârstă 20 – 24 de ani este cea mai afectată de bolile cu trasmitere sexuală.

Adrian Băican, medic dermato-venerolog: „Fără discuție, tinerii sunt cei mai numeroși cu aceste afecțiuni. Trebuie să vă imaginați că nu vorbim aici numai despre sifilis de exemplu, sunt multe alte boli cu transmisie sexuală, cum sunt hepatitele virale, cum este SIDA, infecția cu chlamydia, care reprezintă o problemă majoră pentru că frecvent este asimptomatică”.

Folosirea corectă a prezervativelor este esențială în combaterea infecțiilor cu transmitere sexuală, spun experții.

Educația sexuală este, de asemenea, importantă dar în România, – la fel ca în Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Italia – aceasta nu este obligatorie în școli și de ea se ocupă mai ales organizațiile neguvernamentale.

Având în vedere creșterea numărului de infecții cu transmitere sexuală, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă testarea, în special pentru cei cu parteneri noi sau multipli.

Citeste și: Schimbări majore la rovinietă