OCPI Bacău a anunțat că va încheia contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 34 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 64 eligibile.

Cele 34 de localități care și-au manifestat intenția de a accesa fondurile puse la dispoziție de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) au solicitat, în total, 4.407.380 de lei.

Conform comunicatului emis de OCPI Bacău, primarii interesate să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare începând cu data de 15 martie 2024.

Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care semnează contractele de finanțare trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la semnarea contractului.

În cadrul celei de-a zecea etape de finanțare, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale ANCPI, prin intermediul OCPI Bacău.

Până în prezent, din totalul de 93 de UAT-uri din județul Bacău, o comună, Blăgești, a fost înregistrată în proporție de sută la sută, iar în alte 57 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea gratuită pentru cetățeni a tuturor imobilelor din România în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară. Finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, fonduri europene nerambursabile și bugetul local al primăriilor, PNCCF reprezintă un efort comun pentru modernizarea sistemului de înregistrare a proprietăților imobiliare din țară.

Pentru mai multe informații referitoare la PNCCF, cetățenii sunt îndrumați să acceseze pagina web a ANCPI, disponibilă la adresa www.ancpi.ro

citește și Haită de lupi filmată într-o pădure din Bacău