Primăria Bacău cumpăra autobuze electrice

Primăria Bacău a semnat astăzi acordul cadru pentru 48 autobuze electrice, 48 stații de reîncărcare lentă și 16 stații de reîncărcare rapidă cu o valoare de 145.127.110,45 lei.

Tot astăzi s-a semnat primul contract subsecvent pentru prima livrare de autobuze electrice și stații de încărcare ce vizează 24 de autobuze electrice de 12 m, 24 de stații de încărcare lente și 8 stații de încărcare rapide cu o valoare de 72.563.555,34 lei!

Sunt autobuze full electrice, deci nu sunt poluante și vor fi fabricate în unitatea de producție BYD din Komárom, Ungaria, prima fabrică destinată exclusiv pieței europene.
Autobuzele electrice BYD sunt performante prin autonomia lor ridicată și prin capacitățile de încărcare, traduse prin costuri reduse cu infrastructura și cu încărcarea, garanția extinsă a bateriilor și a sistemelor, precum și performanțele de regenerare / frânare.
Autonomia lor este de 234 de kilometri ( în cazul în care se utilizează și cu aerul condiționat pornit).
Vor avea 88 de locuri, dintre care 35 pe scaune.
Livrarea autobuzelor se va face în termen de 11 luni.
”Autobuzele sunt pentru zona metropolitană, prin care am câștigat această finanțare și vor fi puse la dispoziția viitorului operator de transport public.
După zeci de ani în care transportul public a fost desfășurat în baza unui contract nerecunoscut de legislația europeană, am reușit în ultimii 3 ani să reziliem acel contract și să asigurăm astfel cadrul necesar pentru ca Municipiul Bacău să fie eligibil pentru astfel de investiții din fonduri europene” a precizat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
Municipiul Bacău era singurul municipiu din țară care nu era aliniat la normele europene privind serviciul de transport public și care, din acest motiv, nu putea beneficia de fonduri europene pentru achiziția de autobuze.
Primul pas a fost rezilierea contractului, al doilea a fost câștigarea finanțării prin PNRR, urmat de semnarea contractului de finanțare, elaborarea documentației de atribuire, organizarea licitației, finalizând astăzi cu semnarea contractelor.
Cel de-al doilea contract subsecvent va fi parafat după semnarea contractului de finanțare pe Programul Regional 2021-2027.

Citește și: Haită de lupi filmată într-o pădure din Bacău