Este vorba de proiectul mamut al CRAB pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare.
Prezent în emisiunea Ora Bacăului, primarul din Dărmănești a explicat și cum a fost posibil acest lucru. El a explicat că deciziile greșite ale conducerii CRAB i-au pus în situații delicate pe mulți edili, întârzierea lucrărilor de apă și canal au blocat proiectele de asfaltare.
Proiectul de extindere a sistemelor de apă și canalizare al CRAB finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare are un „pachet” și la Dărmănești. S-a desemnat constructorul însă acum este necesară eliberarea unui nou aviz pentru investiția respectivă, pentru că au durat atât de mult procedurile, încât a expirat autorizația de construire și trebuie reluat de la zero cu certificat de urbanism și așa mai departe.
„Deși am obținut finanțare de aproape jumătate de miliard de euro, doar în județul Bacău pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, nu am făcut nimic.
Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție acești bani, ne-am fost nevoiți să cumva să facem demersuri pentru etapizarea acestor proiecte mari și am intrat în exercițiu financiar următor. Adică 2024-2028. Da, e altă finanțare, dar noi am pierdut banii din POIM 2020-2024”, a declarat Toma Constantin, primarul orașului Dărmănești.
„O greșeală, aș putea să o amintesc eu aici, a fost că s-au gândit din start niște pachete foarte mari de lucrări. Adică eram într-un pachet 5-6 UAT-uri pentru execuție și sigur că trebuia să vină un constructor care să fie avut acolo niște lucrări similare de zeci de milioane de euro deja făcute, ceea ce nu se întâmplă în România. Deci a fost o greșeală din start. Și nu s-a înscris nimeni la aceste licitații. Și iar s-a reluat, timpul a trecut, am avut și acele influențe ale prețurilor. Când s-a înscris un constructor, s-a constatat că prețurile au rămas în urmă, și trebuiesc proiectele reactualizate și pot să dau aici 10-15 motive care au dus la neatragerea acestor fonduri europene.”
Soluția a fost spargerea „loturilor” În anumite zone s-a spart pe localitate, o singură localitate un lot și sigur că acolo s-au dus mai mulți constructori, s-au adjudicat și se lucrează. În anumite zone s-au lăsat 2-3 UAT-uri la un lot. E și cazul Dărmăneștiului. Lucrarea e aici s-a licitat împreună cu bucata din Târgu Trotuș, fără nicio legătură fizică.
„Inițial, am fost un pachet mai mare. Dărmănești, Doftana, Târgu Ocna, Târgu Trotuș și mai era și Pârgărești. Vă dați seama că ar fi trebuit să vină un constructor foarte puternic, care să întâlnească acele condiții de participare la legislația. Ceea ce nu s-a întâmplat. Acum s-a spart. Doftana cred că e separat. Târgu Ocna, cred că e separat. Și-a rămas Dărmăneștiul cu Târgu Trotuș. Repet, problemele noi ni le facem. Și le facem în așa fel încât la sfârșit pierdem banii”, a explicat primarul.
O altă consecință a proiectului întârziat de CRAB, care a afectat foarte multe localități băcăuane a fost că „întârzierea (…) a dus la pierderea finanțărilor de către primari pe alte proiecte.
Fie că vorbim de PNDL2 sau chiar PNRR. Pentru că, pe acele străzi la care noi, inițial, vorbeam de introducerea rețelei de apă și canalizare, era sigur că aveam și proiecte de asfaltare. Și Ministerul de resort a stabilit că nu vor finanța aceste proiecte de asfaltare până nu, ceea ce e și normal, până nu închidem proiectele de canalizare și apă. Și iată că, în loc să creștem confortul cetățenilor și cu asfalt pe străzi respective, mai așteptăm încă lucrările de canalizare.
Proiecte pe marea infrastructură, am văzut, sunt convins că merg mai departe, inclusiv ăsta cu canalizarea”.